Penaja Kami

PENGUMUMAN

Saturday, July 10, 2010

Hutan Simpan Belum


Hutan Simpan Belum

Hutan Simpan Belum yang merupakan sebuah hutan dara yang luas terletak di utara Tasik Temenggor, di bahagian utara Negeri Perak. Kawasan ini merupakan salah satu kawasan hutan simpan terbesar di Semenanjung yang tidak pernah diterokai oleh manusia.


Luas kawasan bagi hutan simpanan ini dilaporkan meliputi seluas 290, 000 hektar. Hutan Belum ini dibahagikan kepada bahagian atas dan bahagian bawah. Bahagian atas hutan belum ini ditutupi oleh 117, 500 hektar kawasan hutan yang tebal dan memasuki sempadan Thailand-Malaysia. Kawasan hutan yang luas ini boleh dianggap seperti tembok semulajadi dan "gazette" sebagai zon keselamatan/ selamat. Taman simpanan Belum dan Temenggor dibiarkan tumbuh meliar kerana Kerajaan Perak telah memutuskan untuk mengekalkan kawasan tersebut sebagai simpanan semulajadi bagi tujuan penyelidikan.


Bahagian atas hutan belum merupakan 90% yang belum diteroka manakala bahagian bawah umumnya dilitupi oleh hutan sekunder. Memang merupakan kawasan yang amat luas untuk menjalankan penyelidikan!!!

Flora Dan Fauna

Di Hutan Belum ini terdapat pelbagai jenis tumbuhan dan pokok-pokok kayu keras hutan hujan tropika yang semakin pupus.Antaranya adalah seperti spesis meranti, cengal, keruing dan merbau yang besar. Disini juga terdapat pelbagai jenis tumbuhan herba yang boleh digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Terdapat juga spesis tumbuhan yang sukar ditemui di tempat lain seperti rafflesia yang tumbuh meliar di sini yang merupakan spesis bunga terbesar.

Kehadiran spesis haiwan mamalia yang besar di sini seperti gajah, badak sumbu, tapir dan harimau menjadikan Hutan Belum sebuah hutan simpan yang amat istimewa.

Hutan ini kaya dengan haiwan dan tumbuhan yang mengagumkan yang mana banyak kawasan di sini belum pernah di teroka atau diganggu oleh kehadiran manusia.

Beberapa syarikat pengendali pelancong kini menawarkan lawatan berpandu ke tempat-tempat tertentu di hutan simpan ini dan boleh mengaturkan permit-permit kebenaran yang diperlukan untuk melawat ke sini dan juga pengangkutan darat dan sungai malah mungkin merangkumi aktiviti perkhemahan.

Pengangkutan

Kereta
Dari Kuala Lumpur, gunakan Lebuhraya Utara-Selatan menuju ke Ipoh. Selepas Ipoh, ambil susur keluar ke Kuala Kangsar dan pandu ke arah pekan Gerik. Gunakan Laluan 4 iaitu Lebuhraya Timur-Barat. Lebuhraya ini akan membawa anda ke Pulau Banding iaitu gerbang masuk ke Hutan Belum. Perjalanan dari KL memakan masa kira-kira 5 1/2 jam. Kebenaran masuk ke Hutan Simpan Belum lebih mudah didapati sekiranya anda berurusan dengan pemilik resort yang terdapat di sini.

Talian Yang Boleh Anda Hubungi Untuk Pertanyaan

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Pejabat Pelancongan Negeri Perak di talian : 605 - 255 2772 E-mel: mtpbperak@tourism.gov.my


Penginapan

Kemudahan hotel tidak disediakan di sini kerana kawasan ini merupakan sebuah hutan simpan. Pelawat boleh berkhemah atau menyewa rumah-bot bagi menikmati keindahan alam semulajadi di sini. Kemungkinan besar, anda akan mengambil pakej lawatan berpandu, oleh itu anda tidak perlu risau kerana pengendali lawatan anda akan mengaturkan tempat penginapan anda.

7 comments:

 1. semua belum? apa yang sudah? haha

  ReplyDelete
 2. namenya pelik tp benar..belum jer..hehe..

  ReplyDelete
 3. uhuhu,,belum smpai sini lg..tp wat a nice view from up there~

  ReplyDelete
 4. wauuu..cantik tempat ini teringin nak sampai sini..

  ReplyDelete
 5. mahal tak kalau menginap kat sana. . . ?

  ReplyDelete
 6. Tak mahal pun...harga berpatutan...awak try pergi dulu sebab harga penginapan kat sana standard harga...memang puas hatilah...sy dah 2 kali pergi

  ReplyDelete