Penaja Kami

PENGUMUMAN

Thursday, August 5, 2010

Lata TembakahTerletak sekitar 20 minit dari bandar Besut, ini adalah tujuh air terjun bertingkat yang indah dengan titik tertinggi mencapai 50 meter.Hutan Lipur Lata Tembakah atau Hutan Rekreasi Lata Tembakah yang dibangunkan pada tahun 1986 berada di Cadangan Hutan Simpan Pelagat di Besut.


Lata Tembakah adalah salah satu hutan rekreasi paling terkenal di Terengganu kerana ia merupakan rumah dari Tembakah terjun Lata terkenal dan merupakan satu-satunya hutan yang majoriti dan menumpukan oleh pohon Meranti dan Keruing.


The Air terjun Lata Tembakah adalah air terjun yang tinggi 50m yang membentuk tujuh peringkat Cascading indah-berjenjang dari air terjun yang mencipta tengara unik untuk Hutan Lipur Lata Tembakah dengan kolam yang indah di setiap tujuh air terjun bertingkat.

Selain air terjun, ada juga banyak jeram dan kolam kecil yang cocok untuk berenang, mandi dan bermain di air. Setiap pengunjung termasuk alam dan pecinta petualangan akan menikmati kegiatan trekking hutan sepanjang perjalanan dan jambatan emperan. Jejak perjalanan dan terorganisasi dengan baik oleh Jabatan Perhutanan untuk menyediakan cara untuk mendidik orang tentang pentingnya pemuliharaan hutan dan pengaruhnya terhadap jenis manusia.

Air terjun di sini adalah cantik dan memikat bahawa anda tidak boleh menolak untuk menikmati dip di sungai yang sejuk dan menyegarkan dan air terjun yang jernih. Kolam kecil dan aliran juga akan menghibur anak-anak banyak di sini kerana mereka akan menikmati melihat dan cuba menangkap banyak ikan kecil dan udang kecil yang berenang bersama mereka kaki dan kaki.

Ada banyak kemudahan yang disusun di sini seperti tandas di luar rumah, rumah peranginan dan camping ground untuk pelancong yang ingin bermalam. Banyak ruang ganti dan toilet di sepanjang sungai dan taman juga boleh ditemui di sini.

Dari pagi hingga petang hari sekitar 17:30, anda boleh menemukan banyak warung makanan di gerbang Hutan Lipur Lata Tembakah.

Hutan Rekreasi di Malaysia dicipta untuk memberi manusia menjadi dekat dengan alam yang pada akhirnya akan mencipta kesedaran dan saling menghormati di antara kita terhadap hutan dan untuk memimpin fikiran sihat dan tubuh hingga banyak pengunjung yang datang ke sini.

Untuk sampai di sini, pengunjung boleh menggunakan pengangkutan sendiri atau pengangkutan awam seperti pesawat udara, bus atau teksi dari KL ke Kuala Terengganu ke Pekan Jertih sebelum pergi ke Lata Tembakah.

6 comments:

 1. Seronoknya kot dapat jalan2 sini ek... kos mahal tak

  ReplyDelete
 2. even blajar kat ganu.
  i xpenah pergi lagi.
  hehe.

  ReplyDelete
 3. Rugi kalo tak datang..alang2 nak pergi Kelantan onthe way jer jalan ke sana...lalu ikut jerteh...

  ReplyDelete
 4. lata tembakah.. last air trjun yg sy pegi.. sukeeee :)

  ReplyDelete
 5. nm je ank jati ganu,tp aku x penah smpai sini..

  ReplyDelete
 6. bleh mtx almat lngkap x utk prgi k sana??

  ReplyDelete