Penaja Kami

PENGUMUMAN

Wednesday, October 27, 2010

Gunung Jerai


Mengenai Gunung Jerai

Gunung Jerai (juga dikenali sebagai Puncak Kedah) merupakan sebuah gunung yang terdapat di negeri Kedah Darul Aman, Malaysia, di antara sempadan daerah Kuala Muda dan Yan. Tingginya mempunyai 1,217 meter.

Gunung Jerai boleh dilihat dari Hotel E & O di Pulau Pinang kerana jarak dari Butterworth ke Gunung Jerai cuma 50 kilometer sahaja.Asal Usul Gunung Jerai

Kedudukan gunung Jerai yang menganjur ke Tanjung Jaga di pinggir laut ini, menjadikannya sejak berabad sebagai panduan pelayar silam yang singgah berdagang di negeri ini. Ada yang mengaitkan gunung Jerai ini dengan mitos Raja Bersiong yang dikatakan membuka penempatan di kaki gunung ini.

Dikatakan sebuah batu besar berbentuk sebuah kapal wujud di puncak gunung ini. Penduduk tempatan disitu mengelarnya "Batu Kapal". Menurut lagenda, kapal tersebut adalah kepunyaan Maharaja Merong Mahawangsa yang telah disumpah oleh Sang Kelembai ketika Maharaja tersebut cuba melabuhkan kapalnya di Pulau Serai, nama asal bagi Gunung Jerai.

Gunung Jerai menawarkan aktiviti merentasi hutan bagi pencinta alam semulajadi. Terdapat kepelbagaian tumbuh-tumbuhan tropika yang termasuk kawasan hutan Dipterokarp Bukit dan hutan Dipterokarp Atas.

Untuk Sampai Ke Gunung Jerai

 • Dari Butterworth mengikut jalan persekutuan (1), memandu ke Sungai Petani, melalui Bedong, Kedah. Kemudian ke Gurun. Dari sana ada jalan tar menuju ke stesen radio sepanjang 11 km. Ada sebuah hotel di sana yang sekarang telah diambil alih dan dinamakan The Regency Jerai Hill Resort. Ada tapak perkhemahan dan tapak perkelahan di pertengahan jalan.

 • Mengikut Lebuhraya Utara-Selatan PLUS, dari Tol Sg. Dua, Prai menuju utara dan keluar di Exit Gurun. Belok kiri selepas tol, kemudian belok kanan di simpang lampu trafik.
 • Dari utara melalui Guar Chempedak, Yan Kecil dan ke Yan Besar . Anda dakilah dari Yan Besar melalui trak lama.

Dari puncak akan kelihatan permandangan indah negeri Kedah terutama permandangan sawah padi yang luas terbentang bak saujana mata memandang.
4 comments:

 1. Yer ker...cantikkan pemandangan dia kalau tgk sawah kat bawah...cantik sekali

  ReplyDelete
 2. salam,,
  Saya merupakan seorang pelajar Sarjana Sains (Perancangan) dari Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Saya sedang menjalankan satu penyelidikan yang bertajuk, Kajian Persepsi Terhadap Imej Destinasi Gunung Jerai. Kajian ini bertujuan mengenalpasti profil, aktiviti, motivasi pengunjung dan imej pengunjung terhadap Gunung Jerai.
  Dan saya difahamkan daripada pembacaan blog ini, anda pernah ke Gunung Jerai, jika tidak keberatan, saya ingin meminta anda untuk menjadi responden saya.. saya akan email soal selidik kepada anda.
  Kajian ini hanya merupakan sebahagian daripada program akademik saya, segala maklumat yang diperolehi adalah sulit dan akan digunakan untuk keperluan penyelidikan sahaja.
  jika anda bersetuju, email saya mizz_lala03@yahoo.com
  Segala kerjasama daripada pihak anda, amatlah saya hargai dan saya dahulukan dengan ribuan terima kasih

  ReplyDelete
 3. ada contact no chalet x?mmg cntik pmandangan.memang teringin sgt utk bermalam di gunung jerai.

  ReplyDelete